Global Reiser

Aswan

Aswan har alltid spilt en viktig rolle gjennom hele det gamle Egypts historie. Den har også vært Romerrikets sydligste utpost og nubierne regner den som sin hovedstad. De tradisjonelle nubiske landsbyene ligger utenfor byen og de vennlige nubierne viser deg dem gjerne. Byen er liten nok til å kunne vandre rundt i og har en meget vakker beliggenhet ved Nilen. Her kan man slappe av og spasere langs strandpromenaden mens man ser felukkaene krysser Nilen eller man kan sette seg ned på en restaurantbåtene, lytte til nubisk musikk og spise nyfanget fisk. I Aswan er Nilen kanskje på sitt vakreste der den omgitt av ørken og sorte granittblokker omslutter grønne øyer med palmelunder og tropiske planter. Her kan man utforske de krydderduftende markedene som er blant de beste utenfor Kairo og man kan nyte praktfulle solnedganger med en kopp te på terrassen ved det ærverdige Old Cataract hotell. Om kvelden kan man se nubiske musikk- og danseforestillinger i kultursenteret i nærheten av strandpromenaden. Nubiernes berømmelige bruk av stokker i sin folkedans er et flott syn. Aswan med sine spesielle afrikanske atmosfære har vært et yndet oppholssted i vintermånedene siden begynnelsen av det 19. århundre, og er det fortsatt.

Severdigheter:

Aswandemningen:
Det er to demninger i Aswan. Den første ble ferdigstilt av britene i 1902 og senere forhøyet tre ganger. Den nye Aswandemningen, “High Dam”, ligger noen kilometer lengre opp og ble bygget ved hjelp av russerne i perioden 1960-1970. Med en lengde på nesten 4 km og en høyde på 111 meter utgjør den et av verdens største damprosjekter. Demningen forsyner i dag hele Egypt med strøm.

Philaetemplet:
Philaetempøet ble bygget av ptoloméerne til ære for gudinnen Isis. Templet ble den viktigste helligdommen i Egypt de neste 700 år og pilgrimer valfartet hit lenge etter at kristendommen var blitt statsreligion under romerne. Med sine vakre utsmykninger og 18 meter høye pyloner, majestetisk beliggende på en liten øy sør for Aswan, ble Philaetemplet i løpet av det 19. århundere en av Egypts mest legendariske turistattraksjoner. Etter utbyggingen av den første Aswandemningen ble templet liggende under vann i mange år. Men med støtte fra UNESCO ble det i 1960-årene flyttet til en høyere beliggenhet på en annen øy.

Den uferdige obelisken:
Aswan forsynte hele det gamle Egypt med granitt som ble brukt til statuer, obelisker og utsmykninger i templene. I et steinbrudd utenfor byen kan man se en gigantisk, 42 meter lang, men kassert obelisk-fortsatt festet til grunnfjellet. Hadde den ikke blitt etterlatt uferdig på grunn av en oppdaget svakhet i materialet, ville den vært den tyngste steinblokken utformet av egypterne noensinne. Den skulle antagelig lages på bestilling fra Hatshepsuth.

Felukkaturer:
Få ting er mer avslappende enn en felukkatur på Nilen i solnedagnen. De tradisjonelle seilbåtene tar deg dessuten steder hvor alternativ transport kan være mer tungvint. Den mest vanlige turen går rundt Elephantinøya. Her kan man eventuelt hoppe av og se ruinene av øyas eldste bosetning, Abu (3000 f.Kr.), besøke Aswanmuséet som har en rekke interessante gjenstander eller iaktta livet i de vakre nubiske landsbyene.