Global Reiser

Kairo

Kairo som betyr den seirende by, er Egypts mektige hovedstad, den største byen i Midtøsten og Afrika og et knutepunkt for de tre kontinentene Asia, Afrika og Europa. Der Nilen forgrener seg og bilr til et frodig delta ligger Kairo. Dette er byen der fortid og nåtid samt tradisjonell og moderne kultur møtes. I den østlige delen av byen vil man oppleve lag på lag med koptisk, kristen, jødisk og islamisk historie som også i dag utgjør en betydlig del av Kairos levende kultur. I den vestige delen ligger det som er igjen av Memphis, det gamle egyptiske rikets berømte hovedstad. Dens tilhørende Nekropolis i dagens Giza utgjør Egypts mest berømte samling av pyramider, med Kheopspyramiden som det eneste gjenværende av de opprinnelige verdens syv underverk. En reise gjennom Kairo er en reise gjennom flere tusen års historie.

Severdigheter:

Det egyptisk muséet:
Det egyptiske muséet har en fantastisk samling av gjenstander fra oldtidens Egypt. De mest kjente er Tut Ankh Amons unike gravskatter. Hans maske i rent gull er legendarisk. Avdelingen for de kongelige mumiene er et annet høydepunkt, med Ramses II som et av de mest kjente eksemplene. Men det er selvfølgelig mye mer å glede seg over blant muséets mer enn en million gjenstander. Det finnes bl.a. en flott samling av sarkofager, en betydlig smykkesamling, flere tusen år gamle parasoller og fantastiske hestevogner. Muséet ligger i hjerte av Kairo, ved Tahrir-plassen rett ved Nilen. Et besøk her er grunnleggende for forståelsen av Egypts blomstrende kultur.

Pyramidene:
I Giza, rett i utkanten av dagens Kairo, ligger de berømte pyramidene fra det 4. dynastiet. For 4 600 år siden ble de tre store pyramidene Kheops, Khefren og Mykerinos bygget. Pyramidene eller faraoenes graver med tilhørende templer, var en del av en kongekultur. Man krevde de dyktigste håndverkerne og anvendelsen av den mest sinnrike ingeniørkunst for å hedre faraoene og gudene. På sandsletten utenfor Giza domineres landskapet fullstendig av de mektige gravmonumentene som synes å trosse tidens tann. Godt bevart er også den gigantiske og myteomspunnede Sfinxen som hviler tungt på sine løveføtter. Med menneskehode og løvekropp, ligger den noen hundre meter nedenfor Pyramidene skuende ut over landskapet. Rundt pyramidene ligger flere gamle kongelige graver, tempeler og et lite museum. Den største pyramiden, Kheops, tok 23 år å bygge. Den består av 2,5 millioner steinblokker.

Gamle Kairo:
Koptisk Kairo og Fustat, den første hovedstaden under islamsk-arabisk styre, ca. 641 e.Kr., inngår i det området man kaller gamle Kairo. Området ble først senere innlemmet i Al-Qahira(Kairo) som fatimidene etablerte i 969 e. Kr. Siden de gamle egypternes tid har området vært et viktig knutepunkt og i dag er flere av de gamle koptiske kirkene bygget oppå og inn i de romerske ruinene fra festningsbyen Babylon. Den hengende kirke, hvis navn skyldes dens beliggenhet oppå et babylonsk vakthus, er kanskje den viktigste, eldste og vakreste av de koptiske kirkene. Den har en rekke fine ikoner hvorav de eldste skriver seg fra det 8. århundre. Kopterne var blant kristendommens aller første troende. Det koptiske museum som ligger sentralt i bydelen, gir et fint innblikk i den koptiske kirkes historie, fra den gang Markus ankom Alexandria i 45 e. Kr. og fram til i dag. Muséet har den største samlingen i verden av koptiske gjenstander og koptisk kunst. Sørøst for det koptiske Kairo i det opprinnelige Fustat, ligger Egypts og Afrikas første moské, bygget i 641 e.Kr. Den bærer navnet Amr Ibn Al -As, etter hærføreren som erobert Egypt og startet islamiseringen av landet.

Khan El Khallili Basaren:
Khan El Khallili er en av Midtøstens mest kjente og største basar eller souk som er det arabiske navnet. Denne ble bygget av prins Garkas Al Khallili i 1382, og ser omtrent ut i dag slik den gjorde den gang. Basaren er omgitt av flotte moskéer, mange kaféer og er preget av et yrende folkeliv 24 timer i døgnet. Like ved basaren ligger Al-Azhar moskéen og universitetet som ble bygget på 900 tallet e.Kr. og som er det eldste universitetet i verden.