Global Reiser

Luxor

Luxor blir ofte kalt verdens største utendørs museum og det med rette. Antall bevarte monumenter i Luxor-området er uten like i verdenssammenheng. Det vi kjenner som Luxor består av to områder: Luxor by på østbredden hvor Karnak- og Luxortemplet ligger, og vestbredden der kongenes og dronningenes dal, Hatishepsuttemplet og Memnonkolossene er.
Severdigheter:

Østbredden (Karnak- og Luxortemplet):

Karnaktemplet:
Karnaktemplet består av 10 pyloner og en rekke imponerende saler og rom. Templet ble bygget til ære for guden Amon og er et av verdens største byggverk. Det gigantiske tempelområdet dekker mer enn 2 kvadratkilometer og innholder blant annet mindre templer tilegnet Amons kone Mut og sønnen Khonsu. Her finner man et overveldene antall relieffprydete kjempesøyler, flere obelisker, en rekke menneske- og bukkehodete sfinkser og en hellig innsjø. I den store søylehallen er det 134 gigantiske søyler hvorav de største rager hele 23 meter i været. Passerer Hatshepsuths obelisk som med sine 36 meter veier 320 tonn og inn til templets aller helligste område der guden Amon holdt hus.

Luxortemplet:
Luxortemplet ligger midt i Luxor by og ble bygget av Amenhoteb III og Ramses II. Hvert år hadde man en stor fest, Opet, for å feire inngangen til et nytt år og for å takke jordens fruktbarhet. Man kan følge beskrivelsen av denne festen på tempelveggene. I dag feirer alle egyptere, muslimer som koptere, Sham Al-Nessim, som har røtter tilbake til dette. Videre er templet kjent for Ramses II tempelgård med 74 papyruskolonner. Opprinnelig sto det to obelisker forn templet, men den ene ble fraktet til Paris i 1836. I dag finner man denne på Place de la Concorde.

Vestbredden (Kongenes dal, Hatshepsuthtempelet og Memnonkolossene):

Kongenes dal:
Kongenes dal ligger på vestsiden av Nilen og det er her faraoene ble stedt til hvile. Her finnes det 62 utgravde graver. Til tross for gravrøveres utplyndringer i antikken, er gravkammrene fortsatt utrolig vakre med sine dype, buktende sjakter, vegger og tak fulle av fargerike malerier, relieffer og hieroglyfer som forteller om faraoenes til dødsriket. Graven til Tut-Ankh Amon ble oppdaget av Howard Carter i 1922 og er den eneste som er funnet helt inntakt.

Hatshepsuthtempelet:

Ved foten av Kongenes dal ligger Dronning Hatshepsuth arkitektonisk fullendte tempel bygget i tre terrasser eller avsatser. Ramper leder fra den ene terrassen til den andre og på Hatsepsuths tid var det en sfinksallé med blomstrende trær på begge sider fra templet og helt ned til Nilen. Tempelanlegget har en majestetisk beliggenhet og harmonerer fint med naturen omkring der det ligger delvis hugget ut i fjellveggen bak. Av egypterne selv ble det kalt”Det helligste av det hellige”. På veggene er det maleriske beskrivelser av hvordan Hatshepsuth fødes som datter av Solguden og om hennes Rødehavsekspedisjon til landet punt eller dagens Somalia. Hun var den eneste kvinnelige regjerende farao. Det ble hun ved å sende sin mindreårige stesønn Tuthmosis III, tronfølgeren til hennes mann Tuthmosis II, til presteskole for deretter å gjøre seg selv til hersker. Da hun døde forsøkte stesønnen å utslette henne fra historien ved å hugge bort hennes navn og ødelegge alle statuer av henne.

Memnonkolossene:
Memnonkolossene som slett ikke skulle ha båret dette navnet. Kolossene, som er 18 m høye, markerte i sin tid inngangen til Amenophis III’s dødstempel. Nilen årlige oversvømmelser gjennom århundrer har forlengst vasket bort restene av tempelet. De store sandstenskolossene forestiller kongen selv, ikke som romerne hevdet, Memnon, sønn av gudinnen Eos (morgenrøden). Ved et jordskjelv ca. 27 f.Kr. fikk den nordlige statuen en revne. Dette fremkalte en pipende lyd fra selve statuen, og derved oppsto sagnet om at det var Memnon som hilste sin mor når hun viste seg på morgenhimmelen.