Global Reiser

Alexandria

Alexandria er den nest største byen i Egypt og kalles gjerne for Middelhavets perle. Atmosfæren her minner mer om en middelhavskultur enn en Midtøstenkultur. Byens kulturarv skiller seg da også fra landet forøvrig. Alexander den store grunnla byen i 331 f. Kr., og fra da av var Alexandria hovedsataden i det gresk-romerske Egypt i nesten 1000 år. Ved siden av å være lærdommens sentrum i antikken, var Alexandria også kjent for det legendariske fyrtårnet på øya Pharos utenfor havnen. Det ble regnet som et av verdens syv underverk og sto helt til 1375 e. Kr. Alexandria skapte også rammen rundt dramaet som utspilte seg mellom Kleopatra og Markus Antonios i kjølvannet av det politiske maktspilletetter Cæsars død. Få byer har vært knyttet til så mange historiske begivenheter og så mange legender som Alexandria. Fra det 19. århundere ble Alexandria knutepunktet for Egypts handel og sjøfart. Generasjoner av innvandrere fra Hellas og Italia bosatte seg her og gjorde byen til et kosmopolitisk handelssentrum. Det er dette nye Alexandria som har blitt foreviget gjennom forfattere som Lawrence Durrell(Alexandria-kvartetten), E.M Forster og den greske poeten Cavafy.

Severdigheter:

Det nye biblioteket:
Det opprinnelige biblioteket i Alexandria var verdens største bibliotek rundt 300 f.kr. Med sine mer enn 500.000 skrifter ble det hyppig besøkt av filosofer, kunstnere, forfattere og vitenskapsmenn. Her virket Arkimedes og her kan Euklid ha formulert Elementene. Biblioteket skal ha vært rammet flere ganger av brann, men ble endelig ødelagt av Theodosius I i 390 e.Kr. Med støtte fra UNESCO ble det i 2003 bygget et nytt bibliotek, tegnet av det norske arkitektfiramaet Snøhetta. Det er formet som en oppadgående solskive og er et arkitektonisk mesterverk i vår tid. Her finnes det også en Nobel-seksjon som er en gave fra Skandinavia.

Kom Al-Shoquafas:
Kom Al-Shoquafas-katakombene utgjør de største og best bevarte romerske gravplassene i Egypt. Katakombene er i tre etasjer og er hugget ut i fjellet. Dekorasjonene består i en interessant blanding av egyptisk og gresk-romersk stil.

Pompeji-pilaren:
Denne massive 30-meter høye pilaren, hugget ut av Aswan-granitt, ble reist til minne om keiser Diocletian i år 291 e. Kr. omgitt av noen få sfinkser står den blant det som er igjen av ruinene fra Serapiumtempelet. Pompeji-pilaren er det største intakte monumentet i Alexandria fra oldtiden.