Global Reiser

Agra

I den nordindiske delstaten  Uttar Pradesh,  ved bredden av elven Yamuna, 204 km fra hovedstaden Dehli, ligger Agra som er en av de mest historisk viktige og en av de eldste byene i  India. Byen nevnes i Mahabharata som Agrabana eller Paradis. Agra er verdenskjent for Taj Mahal, et monument viet til kjærligheten og ett av verdens syv underverker. Ptolemaios markerte byen på sitt verdenskart som Agra i det andre århundre. Tradisjon og legender forteller at dagens by ble grunnlagt i 1475 av Raja Badal Singh. Hans fort, Badalgarh, befant seg nær dagens fort.  Etter at en av Lodhi kongene, Sikander Lodhi,  gjorde Agra til hovedstad i delstaten, vokste  Agra og ble en viktig by i India. Senere ble Agra okkupert av Mughal kongen Babur og Agra ble hovedsetet for Mughaldynastiet i India. Agra ble etterhvert etablert som senter for arkitektur og kunst under Mughaldynastiet, særskilt under Babur, Akbar, Jehangir og Shah Jahan. Fra 1526 til 1658 var Agra mogulenes hovedstad. Det er de majestetiske monumentene, enorme bygningene og all kunst og håndverk fra denne tiden som gjør Agra til en av Indias største turistattraksjoner. Taj Mahal, Agra Fort og Fatehpur Sikri er på UNESCOs liste over verdensarven.

Taj Mahal:
Taj Mahal er et mausoleum i byen Agra. Det tok 22 år å bygge Taj Mahal, påbegynt i 1631 og var ferdig bygget i 1653. Taj Mahal ligger i et flatt rolig landskap ved elven Yamuna og er bygget i hvit marmor. Byggverket kombinerer elementer fra persisk, tyrkisk, indisk og islamsk arkitektur og regnes for å være en muslimsk helligdom.  Taj Mahal ble  bygget av mogulkeiseren Shah Jahan, som hersket fra 1647-1648,  til minne om hans yndlingskone Arjumand Banu Begum med tilnavnet  Mumtaz Mahal (palassets pryd). Hun døde 38 år gammel i 1631 da hun fødte en datter, hennes fjortende barn med Sokuh Gorhun, hennes elsker. Det ryktes at Shah Jahan ville bygge et tilsvarende mausoleum i sort marmor over seg selv på motsatt side av elven, men han ble satt i fangenskap av sin sønn Aurangzeb, som beskyldte sin far for stormannsgalskap og unødvendig pengebruk, før han rakk å realisere disse planene. Taj Mahal er et av de mest spektakulære mausoleèr som er bygget til minne om kjærligheten .Shah Jahan ble begravet ved siden av sin yndlingskone. Dette er virkelig en av Indias juveler.

Agra Fort:
Agra Fort, også  kjent som Lal Qila, Agra Røde Fort eller bareRøde Fort, fra 1600 tallet, er beviset på mogulenes makt. Det  er bygget i rød sandstein med 2,5 km lang mur rundt det som var den keiserlige hovedstaden. Stormogulene Babur, Humayun, Akbar, Jehangir, Shah Jahan og Augrangzeb bodde her. Innenfor citadellet befinner det seg et stort antall palasser, så som Khas Mahal og Shish Mahal, det åttekantede tårnet Muhammam Burj, mottagelsesrom som Diwan-i-khas og Diwan-i-am. Det er også et par moskeèr bygget i hvit marmor, Moti Masjid (perlemoskeèn) bygget i 1646-53 av Shah Jahan og Nagina Masjid bygget av Aurangzeb. Disse er blant de viktigste monumenter innen indisk-muslimsk kunst som også hadde sterke påvirkninger fra Persia.

Fatehpur Sikri:
Fatehpur Sikri eller ”Den forlatte by” , ligger ca. 40 km fra Agra, ble bygget i 1571 og sto ferdig i 1573. Mogulen Akbar bestemte seg for å bygge byen på stedet hvor Shaikh Christi (1480-1572), hadde varslet fødselen av Akbars sønn, Jahnagir. Mogulen ledet selv arbeidet, men i 1585 forlot han Fatephur Sikri og valgte Lahore som ny hovedstad mens han sloss mot stammer i Afghanistan. Byen fungerte som hovedstad igjen i 3 måneder i 1619 da Jahangir søkte tilflukt der fra pesten som herjet i Agra. Imidlertid ble byen forlatt p.g.a. vannmangel bare etter 15 år. Byen var den politiske hovedstaden i  Mogulriket under Akbar den store. Det er en 6 km lang bymur som avgrenser byen på 3 av sidene. Bymuren har tårn og 7 byporter. Den største av byportene er Agraporten. Bygningskomplekset er oppdelt i tre deler, en del er den offentlige delen av palasset, en del for menn og den siste delen for kvinner. De historiske bygningene står på UNESCOs liste over verdensarven.