Global Reiser

Delhi

Delhi er Indias nest største storbyområde etter Mumbai. Politisk ligger Delhi direkte under de føderale myndighetene og området er kjent som National Capitol Territory of Delhi, forkortet NCT. Indias hovedstad New Delhi ligger sentralt i Delhi og er en ny bydel som ble bygget tidlig på 1900-tallet. Plasseringen med Aravalli-fjellene i sørvest og Yamuna i øst, har gitt byen en strategisk handelsmessig betydning p.g.a. den gamle hovedveien til Kashmir, Bengal og Indus-deltaet, møttes her. Byens posisjon understrekes av at den har vært hovedstad i mange historiske riker som har eksistert i regionen. Byen var Indias hovedstad til Britisk India ble grunnlagt i 1858. Stedet har vært bebodd gjennom flere tusen år. Det ser ut til at den første omtalen av stedsnavnet Delhi, stammer fra det første århundret f.Kr. da Raja Dhilu bygget en by og oppkalte den etter seg selv.

Det Røde Fort:
Det røde fort eller Lal Qila, ligger vest for Gamle Dehli og ligger ved Yamuna. Det røde fortet har sitt navn etter den røde sandsteinen, som har gitt byggmateriale til de 16 m høye murene. Det ble bygget mellom 1628 og 1658 av Shah Jahan, opprinnelig somkeiserslott og dannet en hel by for seg.

Rashtrapati bhawan:
Rashtrapati Bhawan som ligger i sentrum av Dehli, er en vakker bygning med mange grønne plener rett foran porten til India. De eksotiske Mughai hagene i Rashtrapati Bhawan, er åpne for publikum i vårsesongen, Rashtrapati Bhawan er boligen til Indias president.

Parlamentsbygningen:
Midt i hjertet av Dehli, ligger Parlament House eller Parlamentsbygningen og er senter for makten i India.

Qutab Minar:
Sør for New Dehli, ligger Qutb-komplekset med den ca. 70 m. høye minareten Qutab Minar. Den er et seiersmonument som Qutab-du-din Aibak begynte å bygge i 1199 etter at han overtok Dehli. Minareten står på listen til UNESCOs verdensarvliste. Ved foten av minareten ligger Quawwat-ul-Islam Masjid. Dette er Indias første moskè som b le bygget på 1100 tallet.

BAHA`I Templet – Lotus Tempelet:
Baha`i er en monoteistisk religion, etablert av Bahàullah i Persia i det 19.århundre og som fremhever den åndelige enheten i hele menneskeheten. Navnet kommer fra det arabiske ”bahà” som betyr ”herlighet” eller ”glans”. Detter Baha`i tempelet som ligger sør i Dehli er absolutt verdt et besøk.

Humayuns grav:
Humayuns grav, er en samling av bygninger i Dehli. Mausoleèt over stormogulen Humayun, ble reist av hans enke, Hamida Banu Begum, i 1569-70, 14 år etter Humayuns død. Mausoleèt har etter den tid blitt brukt som gravsted for mange medlemmer av den herskende familien. Det er 150 graver der. Både selve gravmonumentet og hagene rundt med kanaler og gangveier, er viktige eksempler på tidlig mogularkitektur. Samlingen er satt på UNESCOs verdensarvliste.

Jantar Mantar:
Jantar Mantar er et astronomisk observatorie som ble bygget i 1726 av Jal Singh II. Det er ett av fem slike astronomiske underverker i Vest-India og utfører målinger den dag i dag.