Global Reiser

Amman

Denne byen sprer seg utover 19 høyder. Amman er den moderne og historiske hovedstaden i Jordans hashemittiske kongedømme. Under jernalderen ble den kalt Rabbath-Ammon og senere Filadelfia. Denne gamle byen som en gang i tiden tilhørte den dekapoliske alliansen, har nå et folketall på rundt 2,5 millioner. Amman blir ofte omtalt som “den hvite byen” på grunn av sine maleriske lave hvitkalkede hus. Det finnes mange historiske interessante steder i byen. Områdene rundt de eldste festningene er blitt gjenstand for utallige utgravninger som viser rester tilbake til den neolittiske periode, så vel som den hellenistiske, senromerske og arabisk-muslimske. Citadellet inneholder rester av Herkulestemplet, Umayyadepalasset og Bysantinerkirken. Ved siden av Citadellet ligger Det Romerske Teater som er hugget ut i fjellet og er formet som en dyp skål. Teatret har 6000 plasser og brukes i forbindelse med kulturelle begivenheter den dag i dag. Her finnes også et annet modernisert teater, kjent som Odeonteatret, som brukes til konserter. De tre muséene: Jordans arkeologiske museum, Folkemuséet og Muséet for folkelige tradisjoner, gir oss et innblikk i fortidens kultur.

Ørkenslottene:
Jordans ørkenslott representerer skjønnheten i den tidlige islamske kunst og arkitektur og de vitner om en fasinerede tid i landets rike historie. De vakre mosaikkene, kalkmaleriene er inspirert av de beste persiske og gresk-romerske tradisjonene, og sier noe om hvordan man levde i det 8. århundre. Vi kaller dem ”slott” selv om det i noen tilfeller er mer presist å kalle dem en borg eller festning. Disse ørkenanleggene var også sentra for jordbruk og handel. De var et stoppested for karavaner og et sted langveisfarende kunne skape handelsforbindelser med lokale beduiner. Det er mulig å ta en dagsutflukt fra byen for å se disse bevarte bygningskompleksene som ligger sør og øst for Amman.

Qusair Amra:
Qusayr Amra er kåret av Unesco til å være ett av verdens best bevarte monumenter. Veggene og taket er dekket av vakre fresker og i to av rommene finnes fargerike mosaikker.

Ajloun:
Denne festningen ble bygget i 1184 av en av Saladins generaler som slo korsfarerne i 1187. Den er et godt eksempel på tidligislamsk arkitektur og var et senter for områdene nord i Jordandalen. Fra sin høyde, beskyttet Ajloun ferdselsveiene mellom sør- Jordan og Syria og den var en av en rekke festninger som lyste opp høydene som en del av et kommunikasjonsnett som strakte seg fra Eufrat og helt til Kairo. I dag er Ajoun et praktfullt syn med sine fasinerende tårn, rom og balkonger. Fra denne høyden er utsikten utover Jordandalen spesielt vakker.

Karak:
Selve festningen er en mørk labyrint med steinvegger og endeløse ganger. De best bevarte befinner seg under jorden. Festningen i seg selv er mer imponerende enn vakkert, men er et eksempel på korsfarernes geniale militære byggkunst. Karaks mest berømte borgherre var Reynold de Chatillon, kjent for å være en brutal og hensynsløs forræder. Etter uttallige misgjerninger ble han nedkjempet og tatt til fange av Saladins hær. Han ble halshugget, visstnok av Saladin personlig. Dette merkerte begynnelsen på Korsfarernes tilbakegang. Slottet ble utvidet med en vestvendt fløy under ayyubidene og mamelukkene.