Global Reiser

Antalya

Antalya, tidligere kjent som Adalia, fra gresk Attàlia, er hovedstaden i Antalya-provinsen og ligger ved Antalyagulfen ved middelhavskysten i Tyrkia.  Byen som ble grunnlagt av kong Attalos II i 158 f.Kr., og har en utmerket beliggenhet på en bratt klippe, omgitt av de snødekkede toppene på de majestetiske Taurusfjellene, i vest den bratte Lycian kysten mot Middelhavet og i øst det fruktbare Pamphylian-nivået med duftende appelsin-og sitronlunder. En betydningsfull historisk person som besøkte Antalya, var apostelen Paulus og han har beskrevet beslket i Apostelenes gjerninger, hvor Antalya refereres til som Attalia. Italienernes korte okkupasjon av området, fikk en brå slutt etter første verdenskrig var over, i og med dannelsen av den Tyrkiske republikk i 1923. Den rustikke 6000 år gamlebyen Kaleici med sin lille havn, har mange vernede historiske hus, både tyrkiske og greske. Med sine trange, brolagte gater og gamle hus og med spor av lykisk, gresk, romersk, bysantisk, seldsjukisk og osmansk arkitektur og kultur, er dette den mest populære bydelen i Antalya. Ferier i Antalya anbefales spesielt for de som ønsker shopping og underholdning på et sentralt sted.

Side
Midt i mellom storbyen Antalya og feriebyen Alanya, på spissen av en halvøy i Middelhavet, ligger Side. Dette er en idyllisk og vakker oase med en lang historie. Bak en gammel romersk byport, ligger havnebyen Side. Dette er en liten havneby med en ca. 2000 år gammel historie og en av Tyrkias eldste byer. Opp i gjennom historien har Side hatt status både som viktig handelssentrum og senter for kultur og vitenskap. Side er full av skatter fra gullalderen, inkludert et stort antikk teater med plass til 15000 tilskuere. Her ble det holdt gladiatorkamper det ble spilt dramatiske sjøslag. Dette er et arkitektonisk mesterverk. I Side ligger også Apollo-templet som er et vakkert skue i tiden rundt solnedgang. Dette er et klassisk område med søyler og ruiner. Side har flotte lange strender, spennende butikker og mange flotte restauranter og kafeèr langs strandpromenaden. Her kan man for eksempel nyte en ”politimann kebab”, et spyd med kjøtt, aubergine og tomat og en kopp ”Elma Cay”, koffeinfri eplete, for en rimelig penge. I Side har man tilgang til lange sandstrender som er vakre og innbydende. Den østlige stranden har klart og rent vann, mye vannsport og er favoritten blant yngre mennesker. Den vestlige stranden, er imidlertid barnefamilienes favoritt, pga. grunt vann, solsenger og parasoller.

Belek
Belek er spesielt anbefalt for golfferier og småbarnsfamilier. Stranden her er veldig grunn og trygg for barn. Luksuriøse hoteller i duftende furu- og eukalyptusskoger, plettfrie golfbaner og lange sandstrender, vil imponere den mest kresne turist. For de kulturinteresserte ligger Belek ganske nær oldtidsbyen Aspendos som mener de har det best bevarte teateret i hele Lille-Asia. Akustikken her skal være helt fantastisk og hvert år i juni måned arrangeres det en opera- og ballettfestival i dette teateret. Av interesse er også oldtidsbyen Perge, ca, 15 km vest mot Antalya. Byen datert tilbake til ca. 1000 f.Kr. og man kan i dag se omfattende og imponerende ruiner av bl.a. teater, et stadion, romerske bad og et gresk by sentrum.