Global Reiser

Istanbul

Istanbul, tidligere Konstantinopel, er den største byen i Tyrkia. Istanbul har en 2500 år gammel og meget innholdsrik og fargerik historie. I oldtiden het byen Bysants og ble gjort til hovedstad i Det østromerske riket i år 330 under navnet Konstantinopel og fortsatte som hovedstad i Det Ottomanske riket. I 1923 ble Ankara hovedstad i den nye tyrkiske republikken og i 1930 fikk Istanbul sitt nåværende navn. Navnet Istanbul er gresk og betyr ”til eller i byen”.  Dagens Istanbul er en metropol med en sammenhengende bybebyggelsen som strekker seg i et 10-20 km bredt og 60-70 km langt belte, langs nordkysten av Marmarahavet, med omtrent samme utbredelse på hver side av Bosporos. By bebyggelsen strekker seg også nordover på begge sider av Bosporos nesten til Svartehavet. Istanbul har et pulserende liv og her møtes øst og vest. Istanbul er den eneste byen i verden som har sin beliggenhet både i Europa og Asia, adskilt av Bosporosstredet.

Bosporos:
Bosporos, er et stred, som deler den europeiske delen (Rumeli) og den asiatiske delen (Anadolu) av Tyrkia og forbinder Marmarahavet med Svartehavet. Det går to broer over Bosporos , den ene Bosporos I er 1074 m lang og ble åpnet i 1973. Den andre, Bosporos II, (Fatih Sultan Mehmed-brua), ligger ca. 5 km lenger nord og er 1090 m lang og ble åpnet i 1988. En båttur på Bosporos er et ”must”, når man er på storbyferie i Istanbul. Daglige ferger går fra Eminonu og passerer kjente bygninger og villaer langs stredet.

Dolmabahce Sarayi:
Dolmabahce Sarayi ligger i distriktet Besiktas i Istanbul, på den europeiske kysten av Bosporosstredet og fungerte som det viktigste administrative senteret i Det Ottomanske riket fra 1856 til 1922. Dolmabahce palasset, ble bygget av Sultan Abdülmecid og bygget mellom 1843 og 1856. Palasset strekker seg over 600 m langs kysten, har 250 rom, innredet med de fineste tepper og møbler. Lysekronen med 750 lys, veier 4500 kg. Mustafa Kemal Atatürk, grunnlegger og første president i republikken Tyrkia, brukte palasset som presidentbolig frem til han døde i 1938.

Topkapipalasset:
Topkapipalasset var primært bolig av Ottomanske sultaner i ca. 400 år (1465-1856) av deres 624 års regjeringstid.  Palasset ble bygget av Sultan Mehmet II  og påbegynt på midten av 1400-tallet. Palasset består av ulike lave bygninger som ligger rundt gårdsplasser, paviljonger og hager. Palasset inneholder mange fine eksempler på ottomansk arkitektur og uvurderlige samlinger av porselen, kjoler, våpen, skjold, rustninger, ottomanske miniatyrer, islamske kalligrafiske manuskripter, veggmalerier og smykker. I tillegg inneholder det den muslimske profeten Muhammeds kappe og sverd. Et palass fra 1001 natt og en fryd for alle besøkende. Topkapipalasset står på UNESCOs verdensarvliste fra 1985 og ble i vilkårene beskrevet som: ”Det beste eksemplet på ett av de best bevarte og fineste palasser fra den ottomanske perioden”.

Sultan Ahmed Moskèen – Den blå moskè:
Den blå moskè ligger i nærheten av Hagia Sofia og ble bygget mellom 1609-1616 av Sedefkar Mehmet Aga, en elev av den store arkitekten Sinan og er den viktigste moskèen i Istanbul med 6 minareter. Navnet Den blå moskè, viser til det praktfulle interiøret. Dette er et imponerende kunstverk i islamsk arkitektur og kunst med over 20000 Iznik-fliser i praktfulle blåfarger med motiv og ornamentikk av blomster og trær. 250 vinduer med glassmalerier sørger for en fantastisk belysning over den enorme teppebelagte gulvflaten.

Hagia Sofia:
Hagia Sofia, er gresk og betyr ”hellige visdom” og er det største og mest imponerende bysantinske monumentet i Istanbul. Allikevel er det ikke typisk for bysantinsk arkitektur fordi dimensjonene er ubysantiske og vestlige.  Dette var et engangseksperiment som aldri ble gjentatt i bysantinsk arkitektur. Kirken fikk likevel stor innflytelse både arkitektonisk og liturgisk på senere ortodokse og romerskkatolske kirker og særlig på muslimske moskèer. Kirken ble tegnet av arkitektene Anthemios av Tralles og Isidor av Milet og arbeidet startet i 523 i kjølevannet av Nikeaopprøret. Kirken gir et mektig inntrykk og den store kuppelen ser ut til å sveve pga vindusbåndet som omkranser hele kuppelen.

Grand Basar:
Det mest attraktive handelssentrum og den største og eldste ”Souk” i verden med mer enn 4000 butikker som selger antikviteter, smykker, gull, tepper, skinnvarer og krydder.