Global Reiser

Om Vietnam

Hanoi
Vietnams hovedstad Hanoi med en befolkning på rundt 3 millioner, er en behagelig og sjarmerende by. Byen har fremdeles preg av det gamle Østen, som med vår tids utvikling mange steder har gått tapt. Første gang Hanoi ble gjort til hovedstad var i år 1010 under kong Ly Thai, og den fikk da navnet Thang Long («den stigende drage»). Hanois arkitektur er en forunderlig blanding. Her finner du franske palasser og brede boulevarder i kontrast til buddhistiske templer, trange smug og hektisk trafikk med et mylder av små motorsykler. Byen har flere parker og innsjøer så vel som mange kafeer og kunstgallerier. Gatene bærer preg av både gammel og moderne kultur, og Hanoi anses som en av de vakreste og mest romantiske storbyene i Asia. Om dagen summer byen av handel og beveger seg i motorsykkelfart. Om kvelden nyter man den fortryllende asiatiske hovedstaden best fra setet på en sykkeldrosje.

Halong Bay
Ha Long-bukten er et naturens underverk og står på UNESCOs liste over verdens kulturarvsteder. Fra noen byer, blant andre Ha Long og Hai Phong, kan man ta båt ut i Ha Long-bukta. Her stiger over tre tusen kalksteinsklipper opp fra den grønne overflaten i særegne formasjoner. I bukta bor familier i små landsbyer som flyter på vannet, og herfra fisker de og driver små perlemuslingfarmer. Man kan gå på oppdagelsesferd i dryppsteinsgrotter, gå i land på de litt større øyene, eller seile gjennom huler i kalksteinsformasjonene til innsjøene som ligger innenfor. En populær aktivitet er å padle rundt i bukta med kajakk. Vannet er veldig rolig i Ha Long-bukta fordi de mange kalksteinsklippene beskytter mot havstrømmene i Tonkin-bukta.

Hue
Den gamle keiserbyen Hue var hovedstad fra 1802 til 1945 og ligger ved Parfymeelven (Huong-elven), som deler Hue i to. På den ene siden ligger Kongebyen, og på den andre ligger den nyere, franske bydelen. Byen ligger på Parfymeelvens nordlige bredd. Hue er verdenskjent for de keiserlige bygningenes arkitektur, blant andre citadellet, som består av festningsverk, de keiserlige palassene og den forbudte byen. Oppføringen av citadellet startet i 1805 under keiser Gia Long, Nguyen-dynastiets første keiser, og ble fullført i 1832 i keiser Minh Mangs regjeringstid. Keiserne i Nguyen-dynastiet ligger begravet i området rundt Hue, hvor det er oppført store mausoleer som minnesmerker for ettertiden. De fleste av keiserne var selv byggherrer for sine framtidige gravsteder, som både under og etter byggingen ble brukt som rekreasjonssteder. Hue er også Vietnams kulturelle og religiøse sentrum, med Thien Mu-pagoden som den mest kjente. Byen er kjent som ett av mange knutepunkter for folkemusikk, og ikke minst for sitt gode kjøkken med en rekke særpregede retter. Hue er oppført på UNESCOs kulturarvliste.

Hoi An
Hoi An er en sjarmerende kystby med noen av de eldste og best bevarte husene i Vietnam. Inntil havnen ble fylt med sand, var den en viktig havneby, besøkt av kinesiske, japanske og portugisiske sjøfarere og handelsfolk. De mange tilreisende har satt sitt preg på byen, noe som særlig arkitekturen bærer preg av. Gamlebyen i Hoi An står på UNESCOs kulturarvliste. Denne bydelen er bilfri, så man kan i ro og mak slentre rundt og beundre de vakre husene som er dekorert med plater inngravert med kinesiske tegn og utskårne ornamenter. De historiske monumentene og de storslåtte, gamle templene er også verd et besøk. Det er enkelt å finne fram i byen, og man kan gå på oppdagelsesferd i de spennende butikkene som selger alt mellom himmel og jord, eller nyte en kopp te i en av de hyggelige kafeene. Man finner også kunstgallerier, templer, pagoder, små restauranter og skreddere som raskt kan utstyre deg med et nytt antrekk til en meget gunstig pris. Det er mulig å leie sykkel og ta en tur ut til Cua Dai og den pene, hvite sandstranda som ligger fem kilometer fra byen. Og selvsagt kan man også seile ut med en av båtene fra byen. Hvis man velger å sykle, byr turen på vakre rismarker, små laguner og pålehus. Fra stranda er det utsikt til de nærliggende øyene, og i skyggen av en kokospalme kan man nyte et fantastisk måltid med lekkerbiskener fra havet. Man bruker fort et par dager i Hoi An, og byen er et forfriskende pusterom i det ellers så hektiske Vietnam.

Mekong Delta
Mekong-deltaet ligger i den mest fruktbare regionen i Vietnam, og betraktes gjerne som «nasjonens risskål». Fargerike, flytende markeder med travel varehandel, eksotiske øyer med bonsaitrær og tropiske frukthager, vakre lysegrønne og gule rismarker og et yrende liv på og ved elvene, er sansemessige høydepunkter i dette vakre området. I tillegg er det interessant å se hvordan de mange små familieforetakene lager rispapir, røkelsespinner, produkter av kokosnøtter, murstein og keramiske figurer på tradisjonelt vis. Glem ikke å smake på de mange tropiske fruktene og risbrennevinet, eller eventuelt slangebrennevinet, fra området. Vietnameserne sier ofte at det er Mekong-området som er det «ekte» og opprinnelige Vietnam. Området kalles Cuu Long – «elven med de ni drager» – som på samme tid både beskytter og isolerer samfunnene.

Ho Chi Minh City
Ho Chi Minh-byen, tidligere kjent som Saigon, er Vietnams økonomiske og livlige hjerte. Byen er en blomstrende storby med tydelig vestlig innflytelse, og byr på en helt annerledes opplevelse enn Hanoi. Den er en relativ ung by, grunnlagt for vel tre hundre år siden som en liten fiskerlandsby ved Saigon-elvens utløp, den gang kjent under navnet Ben Nghe. Takket være beliggenheten, topografien og klimaet ble den snart et knutepunkt for handelsfolk fra hele verden. Det ble derfor bygget en rekke handelsplasser, blant andre markedet Ben Thanh, for å levere tjenester til disse handelsfolkene, og byen ble snart kjent som «Østens perle». Ho Chi Minh er stadig en travel by, med vekst innen både handel og kulturtilbud.

Phan Thiet
Phan Thiet og det mer kjente naboområdet Mui Ne er ideelle turistmål med sine vakre strender, fiskehavn, utmerkede hoteller og fornøyelsessteder. I motsetning til Vung Tau og Nha Tran er det fremdeles mange avsidesliggende og uberørte strender her, men destinasjonen er i rask utvikling og i ferd med å bli det nye fristedet for innbyggerne i Saigon. Området er også kjent for sine enorme sanddyner som hele tiden endrer form. De er spesielt flotte om morgenen når solstrålene treffer formasjonene i sanden og skaper fantastiske former og skygger.

Om Kambodsja

Siem Reap
Nordvest i Kambodsja ligger provinsen Siem Reap, inngangsportalen til det verdensberømte tempelanlegget Angkor med det storslåtte Angkor Wat.  Provinsen har en pulserende hovedstad, Siem Reap, som kan skilte med en rekke luksushoteller, vakre, gamle bygninger i kolonistil, et yrende underholdningsdistrikt, silkefarmer, markeder og mye annet. Denne byen er et obligatorisk reisemål for alle som besøker Kambodsja. Ruinene av det historiske tempelanlegget Angkor er omgitt av tett jungel og står på UNESCOs liste over verdens kulturarvsteder. Dette fascinerende området, som kalles verdens åttende underverk, ligger på den nordlige bredden av den store innsjøen Tonlé Sap. Du kommer deg hit både til lands, til vanns og med fly. Her finnes over tusen templer, alt fra ubestemmelige ruinhauger som ligger spredt mellom rismarkene, til det best bevarte tempelet: det praktfulle Angkor Wat, som ble bygget på 1100-tallet og er verdens største religiøse bygning.  Men Siem Reap har enda mer å by besøkende på; en spektakulær flytende landsby på Tonlé Sap, vernede arkeologiske funn i Kulenfjellene og de nyoppdagede ruinene i Koh Ker-området. I byen finner man utallige butikker som tilbyr etnisk kunsthåndverk, i tillegg til gallerier, kafeer, spisesteder og førsteklasses restauranter med mat fra alle verdenshjørner. Det kjente underholdningsdistriktet og nattmarkedene i Siem Reap er populære utfluktsmål i seg selv.  Silkefarmene, de vidstrakte rismarkene, fiskerlandsbyen og fuglereservatet med sitt artsmangfold like ved innsjøen Tonlé Sap, gjør også sitt for at Siem Reap blir en opplevelse man aldri glemmer.

Phnom Penh
Phnom Penh, en gang kjent som «Asias perle», er Kambodsjas hovedstad og største by. I dag er den et kulturelt, kommersielt og politisk sentrum med en enestående blanding av tradisjonell sjarm og urban energi. Det moderne Phnom Penh er en by preget av allsidig økonomisk og bymessig vekst. Den raske utviklingen har ført med seg bygging av nye høyblokker, blant dem et trettietasjes forretningsbygg, restauranter for enhver smak og elegante luksushoteller. Byens blomstrende natteliv og kulinariske mangfold står ikke tilbake for tilbudene noe annet sted i denne regionen. Denne fascinerende hovedstaden byr på en lang rekke historiske og kulturelle attraksjoner og mangfoldige muligheter til å oppleve den lokale kambodsjanske kulturen. Fasader i klassisk kolonistil, side om side med elegante nye spisesteder, pagoder med gullspir og yrende markedsplasser, bidrar alle til å gi Phnom Penhs gater en dynamisk atmosfære. Phnom Penhs berømte elvepromenade er tettpakket med trendy puber, kroer og restauranter. I sidegatene finner man fasjonable gallerier og butikker som selger vakre, kambodsjanske silkeprodukter. Legger man til et blomstrende kunstnermiljø og et heftig natteliv, er det lett å forstå hvorfor Phnom Penh har blitt et så spennende og populært turistmål. Phnom Penhs livlige gater er fulle av fargerike synsinntrykk. Byen kan lokke med et spennende tilbud av historiske og kulturelle severdigheter i tillegg til utallige restauranter og utesteder. De som ønsker et innblikk i kambodsjansk historie og det rojale liv, kan besøke det kongelige palasset og sølvpagoden som ligger like ved. En liten spasertur unna ligger nasjonalmuseet med rom på rom med steinskulpturer fra Khmer-riket, keramikk- og bronsehåndverk og etnografiske gjenstander. Vil man teste ut bylivet, går man langs Sothearos Boulevard, hvor man kan smake på den lokale maten og handle i klyngene av «antikvitetshandlere» som selger sølvbrett, skrin av betelpalmetre, gamle mynter, sølv- og trestatuetter, og gjenstander med Pursat-provinsens berømte marmorutskjæringer. Mange vil også sette pris på bare å spasere rundt i Phnom Penh. Boulevarder prydet med elegante kolonibygninger, og en pulserende elvepromenade omkranset av kafeer og restauranter, gjør dette til en by som er vel verdt å oppleve til fots. Hvis man liker å shoppe, kan man finne antikviteter, suvenirer og designerklær (overskuddsprodukter fra fabrikkene) til sterkt reduserte priser på Phsar Toul Tum Poung, også kjent som «det russiske markedet». Foretrekker man komfortable, luftavkjølte lokaler, kan man velge blant de moderne kjøpesentrene Sorya, Sovanna og City Mall. Et elvecruise i solnedgangen på Tonlé Sap er en perfekt og avslappende avslutning på en hektisk dag i Phnom Penh. Nyt den milde elvebrisen og synet av lysene som tennes og får Kambodsjas hovedstad til å stråle mens mørket senker seg.